Let hierop bij het dragen van je baby in een draagdoek
Of je nu net jouw kleine baby hebt mogen verwelkomen of dat hij al een paar maanden oud is, het is nooit te laat om met een draagdoek te beginnen. Als je baby nog niet zelf kruipt en loopt dan heb je vaak je handen vol aan het verplaatsen en dragen van je kindje. Soms is dit geen extra last, maar er zijn momenten dat je graag je baby bij je wilt hebben en toch je handen vrij nodig hebt. Denk bijvoorbeeld tijdens het lopen buiten met de hond, tijdens de boodschappen of binnenhuis als je even de was wilt opvouwen. Een draagzak is dan een ideale uitkomst waarbij je jouw behoefte kan combineren met de behoefte van jouw kindje.
Denk aan de standaard veiligheden voor je kindje
Het is belangrijk om je baby in de draagzak goed te dragen. Let daarom erop dat baby’s die hun eigen hoofd niet kunnen dragen goed ondersteund worden door de draagdoek in hun nek. Hij kan namelijk makkelijk wegzakken, het hoofdje laten knikken en dat is slecht voor de spieren maar ook voor de ademhaling van je baby. Bij elke draagzak staat en minimaal gewicht dat je kindje moet hebben voordat hij veilig in dat type draagzak kan worden gedragen.
Let erop dat het gezicht van je kindje altijd vrij is en dat hij vrij kan ademen. Het kan zo zijn dat je kindje graag zijn gezicht tegen je aan legt met zijn neus vooruit. Dit hoeft geen probleem te zijn als hij toch iets gekanteld ligt en vrij kan ademen. Controleer zijn houding dus regelmatig om gevaarlijke situaties te voorkomen. Vergeet niet dat een draagzak geen veilige slaapplek is voor je baby.
Zorg tot slot dat je altijd twee keer controleert of je de draagzak goed hebt vastgemaakt met de clips en/of knoop. Dit om te voorkomen dat je kindje bijvoorbeeld eruit kan vallen als je bukt of dat er een gedeelte los kan schieten.
Draag de baby op een juiste manier in de draagdoek
De goede houding van je baby in de draagdoek is in de bekende kikkerhouding, ook wel M-houding en gespreide hurkzit genoemd. Dit houdt in dat je baby met opgetrokken knietjes zit, waarbij de knieën hoger komen dan de heupen.
Het hoofdje van je kindje moet zo hoog mogelijk geplaatst worden op jouw lichaam. Dat houdt in dat als jij je hoofd naar beneden kantelt je direct met jouw lippen zijn hoofdje moet kunnen kussen. Als je het kindje te laag draagt kan hij eruit vallen op het moment dat je iets voorover beweegt. Knoop/Sluit de draagzak dus ook goed en vooral stevig dat je kindje echt strak tegen je aan wordt gedragen.
Let hierop bij het kopen van een draagdoek
Er zijn verschillende soorten draagdoeken, zoals rekbare doeken maar ook geweven doeken. Je kunt kiezen tussen doeken waarbij je jouw baby op je buik draagt of op de rug. Koop dus samen met je partner de draagdoek zodat jullie allebei plezier hebben van je aanschaf.